dinsdag 30 september 2014

Een tijd van veranderingen

Je kent het wel.. Van die plannen om je leven te verbeteren. Je wilt gaan sporten, optijd naar bed, gezond eten en vooral goed drinken. Ja, ook ik heb regelmatig van dat soort plannen. Super enthousiast en vol motivatie begin ik eraan om vervolgens twee weken later erachter te komen dat ik zonder pardon in mijn oude levensstijl ben terug gevallen.

Zo vertelde ik in mijn blog 'Mijn positieve vibe' dat ik naar een diëtiste zou gaan om onder begeleiding met een goede voeding mijn bloedwaarden wilde verbeteren. FAIL! Uit het gesprek met de oncologie verpleegkundige bleek dat al mijn bloedwaarden gesloopt worden door de chemo en ik kan eten wat ik wil maar ze daardoor niet verbeterd worden. Beetje jammer.

Ook had ik bedacht om te gaan sporten tijdens de chemo's. De mama's onder ons weten dat me-time schaars is (zeker met een partner die veeeeeel werkt) laat staan dat je twee keer in de week één uur kunt gaan sporten op een andere plek dan thuis. Toch zag ik daar dit keer geen belemmering in, dus ik heb twee weken geleden een formulier van stichting tegenkracht (www.tegenkracht.nl) ingevuld om begeleid te kunnen gaan sporten. Omdat de reactie van tegenkracht nog steeds is uitgebleven ben ik vorige week naar een fysiotherapeut geweest. Heel gesprek, uiteindelijk lag ik met 12 acupunctuurnaalden in mijn lijf op de behandeltafel. Geen beweging tot zover maar ach ik sta open voor alles dus ook voor acupuntuur. Je weet maar nooit wat helpt. 

Ondertussen probeer ik dagelijks met de Kids een flink stuk te wandelen en zijn Mark en ik de uitdaging aan gegaan tot het kweken van buikspieren (hilarisch). Na twee zwangerschappen is mijn buik er wel aan toe! Al zit er met mijn 50 kg nou ook weer niet zoveel vet, met slappe spieren ben je dan nog niet strak ;). 

Goed ik dwaal af.. Waar ik deze blog eigenlijk over wilde gaan schrijven is de vele veranderingen die ik door moet voeren in mijn levensstijl doordat ik nu chemo's krijg. Om een kleine indruk te geven, onderstaand een greep uit de voorschriften: 

- 2,5 liter vocht drinken per dag om de afvalstoffen af te voeren die nu nog meer vrijkomen door de chemo;
- 4 keer per dag je tanden poetsen, mond spoelen met zout water en vooral veel kamille thee en blauwe bessensap drinken om mondproblemen te voorkomen. De chemo tast namelijk de slijmvliezen in je mond aan; 
- regelmatig je lippen insmeren met vaseline, je mond droogt uit van de chemo; 
- bodycreme en zonnebrandcreme. Ook je huid droogt uit en je verbrand nog sneller;
- je nagels lakken met nagel versterker. Het liefst om de twee dagen om het afbrokkelen en inscheuren van je nagels te voorkomen. De chemo maakt je nagels zacht; 
- een eigen wc om andere te beschermen en dagelijks je wc poetsen om jezelf te beschermen 
- 100x per dag je handen wassen om infectiegevaar tegen te gaan. Met chemo, geen weerstand;
- en daarom ook géén zwembaden, sauna's en plekken bezoeken waar veel mensen samen zijn (je wordt gewoon saai gemaakt); 
- en ook geen tandarts, podotherapeut of bezoekjes aan een schoonheidsspecialiste (ach mijn haar valt toch uit);
- en vast nog meer wat ik nu even niet meer weet (de chemo tast vast ook mijn hersencellen aan). 

Zoveel dingen die ik nu ineens wel kan toepassen zonder terug te vallen in mijn oude levensstijl. Zovaak voorgenomen, zo vaak kansloos en ineens kan het, omdat het moet. Dat bewijst wel weer dat als je ècht iets wilt bereiken, in mijn geval genezen, dan kun je dat ook!

Op naar een gezonde lente in 2015! Yeaaaah 

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Mooi geschreven! Je kan het topper! Liefs Eveline

Unknown zei

En weer zo heerlijk positief. You go girl. En succes met je buikspier oefeningen. (We kunnen mooi checken elke dag of de oefeningen gedaan zijn ;) )

Peter en Willemien zei

Lieve Ineke,
Je verhalen met veel aandacht gelezen.
Er staat een moeilijke tijd voor de deur.
De kracht die je nodig hebt om je hier doorheen te slaan, zit in de wil, om beter te worden.
Het gaat je lukken!
Een weet, je wordt gesterkt door je directe omgeving.
We leven met jullie mee.